Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Mińsku Mazowieckim informuje, że w ostatnich miesiącach zarówno w województwie mazowieckim, jak i w całym kraju obserwuje się wzrost zachorowań na wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW typu A), potocznie nazywane „żółtaczką pokarmową”.
Do zakażenia dochodzi najczęściej drogą pokarmową – poprzez kontakt z osobą zakażoną, spożywanie skażonej żywności lub wody, a także podczas podróży do krajów o wysokiej lub średniej endemiczności. Podwyższone ryzyko zakażenia dotyczy m.in. pracowników służby zdrowia, sektora żywnościowego, placówek oświatowych oraz osób pracujących z odpadami.
W celu ograniczenia ryzyka zachorowania zaleca się stosowanie następujących środków profilaktycznych:
-
regularne i dokładne mycie rąk,
-
spożywanie tylko przegotowanej lub butelkowanej wody,
-
odpowiednie przechowywanie i przygotowywanie żywności,
-
unikanie kontaktu z osobami potencjalnie zakażonymi,
-
szczepienia ochronne przeciwko WZW typu A, które są najskuteczniejszą formą zapobiegania chorobie.
Skuteczność szczepień przeciw WZW typu A oceniana jest bardzo wysoko – nawet do 99% po pełnym cyklu szczepienia. W przypadku planowanej podróży zaleca się przyjęcie pierwszej dawki co najmniej 2 tygodnie przed wyjazdem.
Szczepienia przeciw WZW typu A są w Polsce szczepieniami zalecanymi (odpłatnymi). Wykonuje się je w poradniach POZ lub punktach szczepień medycyny podróży. Zgodnie z Programem Szczepień Ochronnych na 2025 r., szczególnie zalecane są:
-
osobom podróżującym do krajów o wysokiej lub średniej endemiczności,
-
pracownikom związanym z żywnością i odpadami,
-
dzieciom w wieku przedszkolnym i szkolnym, które wcześniej nie chorowały,
-
osobom z grup ryzyka w związku z ich sytuacją epidemiologiczną lub zachowaniami.
Pełna treść pisma Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Mińsku Mazowieckim dostępna jest w załączniku poniżej.